Novinky z blogu
Nebankovní hypotéka / Novinky z blogu / Nemáme to zrovna lehké

Nemáme to zrovna lehké

26. prosince 2022

I když jsme donedávna dostávali leckdy nějaké ty peníze od státu na přilepšenou, a i když i v současnosti občas nějaká ta koruna navíc kápne, nedá se říci, že by se nám vedlo právě skvěle. Právě naopak – vlivem inflace jsme na tom velmi často stále hůř a hůř. A je nasnadě, že když si se svými příjmy nemůžeme dovolit tolik co prve, snažíme se ještě něco ušetřit.

Už i v předchozích měsících došlo u řady domácností vzhledem k narůstající drahotě k omezování výdajů, mnozí jsou nuceni stále více šetřit. A pokud my Češi v dnešní době osekáváme nějaké výdaje, pak jsou to především ty za potraviny, oblečení a obuv, případně dovolené a jiné finančně náročnější výdaje. A pochopitelně i za energie, pokud to ještě jde, protože spotřebu těch jsme vlastně omezili v případě skoro poloviny domácností už v loňském roce a víc už to v takových případech často nejde.

Čtvrtina našich domácností tak už letos omezila postradatelné výdaje, a dalších osmnáct procent je prý bude ještě záhy muset volky nevolky následovat. Protože trend dnešního vývoje neznamená, že se to zastaví jenom u neschopnosti stále početnější části našich domácností vytvářet aspoň nějaké úspory. Očekává se i další zdražování, které dolehne zejména na ty, kdo kromě svých výdajů ještě i splácejí půjčky.

Pesimisticky ale nevidí našinci jenom přítomnost a nedávnou minulost. S notnou dávkou skepse hledíme i vstříc své budoucnosti, a to v případě poloviny dotazovaných našinců, zatímco jen zhruba každý sedmý z nás očekává, že bude za rok líp. A zatímco bylo před začátkem pandemie s ekonomickou situací spokojeno sedmdesát procent z nás, letos v květnu toto číslo pokleslo na pouhou čtvrtinu, a ve srovnání se zářím minulého roku se zdvojnásobil počet těch považujících naši situaci za velice špatnou. A toto vnímání reality zřejmě poškodí naši ekonomiku a strach z inflace tuto podpoří na vyšší úrovni. A tak ‚blbá nálada‘ asi jen tak nepomine.