Novinky z blogu
Nebankovní hypotéka / Novinky z blogu / Není všechno zlato, co se třpytí

Není všechno zlato, co se třpytí

26. prosince 2022

Kdykoliv jde hodnota peněz dolů tak, jak je tomu v dnešní době, hledají se způsoby, jak takové finance šikovně investovat, aby se tomuto negativnímu trendu v rámci možností zamezilo. A čím méně pro lidi zrovna peníze znamenají, tím usilovněji se tito ženou za čímkoliv, co má svou hodnotu. A k takovým investičním možnostem patří už po celé dlouhé věky i zlato. To je totiž jistotou v nejistých dobách.

Ovšem takové zlato má také své dva zásadní nedostatky. Jedním je to, že jeho cena nikdy neroste donekonečna a je tedy třeba vystihnout vhodný okamžik pro jeho koupi i prodej, a jedním je u nás v dnešní době bohužel i to, že se nenabízí jenom skutečné investiční zlato, ale i jeho padělky a napodobeniny. Což znamená, že ti, kdo se u nás rozhodnou do zlata investovat, musí mít štěstí. A to přeje jenom připraveným, tedy těm, kdo jsou jednak obezřetní a jednak také vědí, jak takové zlato skutečně poznat. Což není vždy zrovna jednoduché, protože jsou jeho padělky často hodně zdařilé.

A jak si tedy počínat, pokud chceme do takového zlata investovat? Co udělat, abychom namísto záchrany svých finančních rezerv o tyto nepřišli?

V první řadě je pochopitelně žádoucí nakupovat jenom u skutečně důvěryhodných prodejců. Pokud nám totiž někdo pochybný nabídne na důvěru nevzbuzujícím místě zlato za dost výhodnou cenu, sotva jde o něco, na čem bychom vydělali.

Pak je záhodno zajímat se nejen o to, za jakých podmínek prodejce ono zlato prodává, ale také zda a za jakých podmínek ho vykupuje zpět. A pokud snad někdo nabízí akční ceny, je to více než varovný signál, protože něco takového u drahých kovů neexistuje, s těmi se obchoduje vždy jen za tržní ceny.

A pokud si chceme pravost zlata amatérsky ověřit, můžeme tak učinit jednoduše s pomocí magnetu, na který zlato nereaguje, případně potěžkáním, protože je zlato jeden z nejtěžších existujících kovů. A pokud takové zlato přitahuje magnet, nemělo by přitahovat kupující. Protože to není zlato, ani když se to třpytí.